3 gode råd til nye løbere

On: Wednesday, May 8, 2019 Kommentar: 0 Set: 362

Hvert år afholdes der utallige motionsløb, som tiltrækker hundredtusindvis af løbere, og populariteten afspejles også på villakvarterenes fortove og strandpromenaderne.

Hvert år afholdes der utallige motionsløb, som tiltrækker hundredtusindvis af løbere, og populariteten afspejles også på villakvarterenes fortove og strandpromenaderne. Mange løber, fordi de har et mål med det. Nogle vil gerne tabe sig, mens andre ønsker en bedre kondition. Og så er der dem, der løber, fordi de gerne vil gennemføre et maraton eller har et andet mål. Det er ikke en hemmelighed, at man bliver glad og får energi af at løbe. Det er en god måde at sætte gang i forbrændingen på, og det er nemt at komme i gang med. Der er dog rigtig mange nye løbere, der løber ind i overbelastningsskader, fordi de starter for hårdt ud.

Vil du gerne godt i gang med løb, så læs med her, hvor vi giver dig nogle træningsprincipper. 

Start roligt ud

Hvis du overvejer at begynde med løb, er det vigtigt, du starter langsomt ud. Din krop vil brokke sig lidt de første par gange, du er ude at løbe, men den vil være dig evigt taknemmelig, når den først har vænnet sig til det.

Løb er belastende for benene, fordi belastningsmønstret er ensidigt, og det er de samme strukturer, der går igen og igen. Ved fodbold, håndbold, og cykling, er der stor variation i belastningsmønstret, fordi man bruger forskellige muskler og dele af kroppen. Når du starter med at løbe, er du nødt til at tage hensyn til dette. Det er også vigtigt, du tager hensyn til din nuværende træningstilstand og vægt i betragtning. Læs mere om coopertest her.

Undgå overbelastninger

Dine muskler, knogler, sener og lunge- og hjertekredsløb bliver stærkere, når du løber, men musklerne og knoglerne går ikke hånd i hånd med din kondition. Din kondition kan forbedres meget på blot 1-2 måneder, men det tager længere tid for knoglerne og musklerne og endnu længere tid for sene- og bruskvæv. Det er ofte her, overbelastningerne sker. Det er derfor vigtigt, du starter langsomt ud.

Start med at løbe to gange om ugen de første to måneder. Du kan for eksempel løbe og gå skiftevis, og tælle minutterne, hvor du løber og holder gå-pause i intervallerne 5 x 2 minutters løb. Intervalløb er lige så godt som 10 minutters løb uden pause. Herefter kan du lige så stille øge minutterne, hvor du løber, eller forlænge minutterne på din løbetur. Vær dog forsigtig med at løbe længere end 30 minutter pr. Gang. Du kan følge følgende træningsprincipper:

 

  1.       Løb to gange om ugen
  2.       Løb og gå
  3.       Løb længere

Sæt et realistisk mål

Når man starter på noget nyt, er man typisk meget motiveret og er klar til at give den en ordentlig skalle, og det kan derfor være svært at starte forsigtigt ud. Men man skal huske, det er vigtigt at øge mængden stille og roligt, end at skulle skære ned på træningen, fordi kroppen ikke kan følge med. Hellere for langsomt end for hurtigt. Det er bedre at sætte nogle mindre løbemål, der strækker sig et par måneder frem. I starten skal man ikke have mål om løbetider eller vægttab, det vigtigste er at komme ind i en god løberytme. Du kan sætte højere mål for dit løb efter nogle måneder. 

 

Kommentar

Skriv en kommentar